INFORMATIE

Meedoen!

Vind je het ook belangrijk dat de biodiversiteit beschermd wordt?

Of wil je ook gewoon graag in een mooi gebied met bloemen en vlinders wandelen?

En heb je zin om een bijdrage te leveren?


Dat kan!


Bijvoorbeeld door mooie foto’s van de bloemen te mailen, zodat we de website nog mooier en illustratiever kunnen maken,

Of door te helpen met klein onderhoud dat tussen de grote maaibeurten door moet gebeuren,

Of door te inventariseren. Als je een mooi of bijzonder plantje of dier ziet kan je dit melden bij Waarneming.nl

Met de app obsidentify is dit heel leuk en gemakkelijk.

En natuurlijk door mee te denken, of nuttige websites te vinden of mooie voorbeelden in andere gemeentes te melden.

Ook het onder de aandacht brengen van deze website en de Facebook pagina helpt enorm.

En gewoon erover praten natuurlijk. Met wandelaars, buren, klasgenoten, ouders op het schoolplein, op de voetbalclub, iedereen!


INSTALLEER DE OBSIDENTIFY APP OP JE TELEFOON

DELEN

Contact

Contáctenos

Terminologie

Biodiversiteit

Biodiversiteit is een veelomvattend begrip dat verwijst naar alle verscheidenheid aan leven en de ecosystemen. In de Conventie voor Biologische Diversiteit (CBD) is wereldwijd afgesproken dat landen ernaar streven hun biodiversiteit te behouden en te beschermen en deze op een duurzame manier te benutten.


EHS: Ecologische Hoofd Structuur - NNN: Natuur Netwerk Nederland

stukjes natuurlijk terrein, die door de overheid zijn aangemerkt als Natuurgebied. De bedoeling is dat deze gebiedjes een netwerk door heel Nederland gaan vormen.


Hoofdstad van het Groene Hart

zelf toegeëigende titel van Woerden


Klepelen

een manier van onderhoud van groen waarbij de vegetatie inclusief aanwezige bloemen, zaden, insecten, rupsen, poppen en eitjes wordt kapot geslagen. Daarna blijft het materiaal liggen, waardoor er een dikke rottende laag ontstaat. Hier kunnen alleen de kiemplantjes van ruigteplanten doorheen  dringen. Bovendien wordt de bodem verrijkt hetgeen ruigtevegetatie in de hand werkt en kruidige bloeiende planten benadeelt. Hierdoor neemt de biodiversiteit steeds verder af.


Ecologisch maaien

een manier van onderhoud van groen door middel van gefaseerd maaien en afvoeren op de juiste momenten, na zorgvuldige inventarisatie, met zoveel mogelijk behoud van de aanwezige fauna. Dit werkt verruiging tegen en geeft de biodiversiteit meer kans.


Verruigingsindicatoren

Verruiging van de vegetatie is een veelvoorkomend verschijnsel in wegbermen. De oorzaken zijn meerledig: stikstofdepositie, klepelbeheer of achterstallig beheer. Een aantal plantensoorten, de verruigingsindicatoren, geeft een duidelijk signaal af dat de vegetatie verruigt. Voorbeelden zijn:


Akkerdistel, Grote brandnetel, Riet, Fluitenkruid, Raapzaad in een soortenarme, hoog opschietende ruigte op voedselrijke bodem, vaak op plekken waar maaisel of slootbagger is blijven liggen.

Hier dient men 2x per jaar te maaien en af te voeren. Ontwikkeling naar een soortenrijkere vegetatie duurt lang.

Hoewel niet erg gewaardeerd, zijn akkerdistel en grote brandnetel waardevol als voedsel- en waardplant voor veel insecten. Daarom ook delen laten staan.


Fluitenkruid, Gewone berenklauw, Grote brandnetel, Scherpe boterbloem, Gewone smeerwortel in een ruige, hoog opschietende vegetatie met veel grassen op voedselrijke, vochtige bodems (klei en zand). In het voorjaar rijke bloei van Fluitenkruid: 2x per jaar maaien en afvoeren. Ontwikkeling naar een soortenrijkere vegetatie duurt lang.


Colofon

teksten: Astrid Somers

foto’s: Astrid Somers en Wiebe Kreton

Opdrachtgever

Gemeente Woerden, Afdeling Groenbeheer,

naar aanleiding van het verzoek van Astrid Somers aan de gemeente, om over te stappen op ecologisch beheer van de Cattenbroekerplas omgeving.


Het advies luidde: zorg voor draagvlak en een geschreven visie. Dit is nodig om de politiek over de streep te trekken. Dan komt er tijd, mankracht en geld beschikbaar voor het werven van vrijwilligers, voorlichting en ecologisch beheer. Zodoende is deze website tot stand gekomen.


versie: april 2022

bijgewerkt januari 2024


Tot stand gekomen na gesprekken en rondwandelingen met ecologen, politici, werkgroepen, burgers en na het volgen van enkele webinars en cursussen over ecologisch beheer, alsmede na het lezen van vele wetenschappelijke artikelen en rapporten op internet.

Links

  • Gemeenteraadsverkiezingen 2022 - Natuur & Milieu Federatie Utrecht
  • Ruimtelijke Structuurvisie Woerden
  • Kruiden- en faunarijk grasland I
  • Kruiden- en faunarijk grasland II
  • Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028
  • Vogelbescherming Nederland - inleiding tot Rapport Basiskwaliteit Natuur
  • Rapport Basiskwaliteit Natuur
  • Vlinderstichting - Veldgids ecologisch bermbeheer
  • Op Weg Naar Basiskwaliteit Natuur
  • https://www.cruydthoeck.nl/actueel/klepelen-goedkoper-dan-maaien-en-afvoeren-wij-denken-van-niet/b9011

Met dank aan

Cor Noorman, Matthijs Punt, Geral Overbeek, Norbert Daemen, Wiebe Kreton, Andre van Kleinwee, Roland Somers, vele wandelaars en omwonenden, waaronder Wil Huisman, Katarina Rikkers, Gerard van Lit, Romy Differding, Emmarie Oudejans, Aafke Kloppenburg,  Rinie Blaauw, de groenbeheerders en andere ambtenaren van de gemeente, de wethouder Openbare Ruimte, verschillende raadsleden van gemeente Woerden, waaronder John Boere, Jelmer Vierstra, Coby Franken, Jaap van der Does, Wout den Boer, Gert Jan Sluijs, Kees Schouten, Hendrie van Assem, en andere politici, waaronder Femke Merel van Kooten.


speciale dank aan de anonieme webmaster

Social media

U vindt ons ook op Facebook

Plantensoorten

PLANTENSOORTEN VÓÓR 2018 

dikgedrukt: planten die in 2021 bijna niet meer aanwezig zijn (nog 1 of enkele exemplaren)

onderstreept: helemaal niet meer waargenomen in 2021

rood: in overvloed aanwezig in 2021

HOOFDLETTERS: zeldzame plant


akkerhoornbloem, akkerdistel, akkermelkdistel, akkerkers, avondkoekoeksbloem


belladonna, boerenwormkruid, beemdooievaarsbek, bernagie, blaartrekkende boterbloem, barbarakruid, BONT KROONKRUID, brandnetel, braam, bijvoet, brede stekelvaren, blaassilene, bezemkruiskruid, bonte wikke, basterdklaver


cichorei, cosmos, citroengele honingklaver


dauwkruid, duizendblad, dotterbloem, duinkruiskruid, doornappel


ereprijs, engelwortel, ECHTE WEGDISTEL, egelboterbloem


fluitenkruid, fraai duizendguldenrkruid


gele lis, groot hoefblad, guldenroede, grijskruid, gele speerdistel, gewone berenklauw, grote egelskop, grote waterweegbree, grote waternavel, goudgele honingklaver, gewone hoornbloem, gewoon wilgenroosje, gele klaver, gele kamille,


hondsdraf, herderstasje, hengel, herik, harig knopkruid, haagwinde, heemst, hennepnetel, harig wilgenroosje


Jacobs kruiskruid


koningskaars, grote kaardebol, korenbloemen, klaprozen, kaasjeskruid, koninginnekruid, kleine klaver, klein wilgenroosje, klein kruiskruid, koekoeksbloem, kattenstaart, kamille, gele kamille, klein hoefblad, kleine ratelaar, knoopkruid, kruipende boterbloem, kleine wikke, kleine veldkers, koolzaad, kleefkruid


luzerne, lisdodde


moerasspirea, margriet, madeliefje, moerasandoorn, moerasvergeetmijnietje, moerasrolklaver, moeraszegge


GEWONE OSSENTONG


paardenbloem, pinksterbloem, perzikkruid, paarse smeerwortel, paarse dovenetel,

raapzaad, rolklaver, moerasrolklaver, riet, reuzenbalsemien, ridderzuring, rode klaver


Sint Janskruid, slangenkruid, smalle weegbree, stekelnootje, grote speerdistel, scherpe boterbloem, smal vlieszaad, speenkruid


teunisbloemen verschillende, grote toorts


valeriaan, vingerhoedskruid, vogelmuur, varkensgras, venkel, vogelwikke, veerdelig tandzaad


wilde margrieten, wilde peen, wederik, wolfspoot, waterpeper, wede, watermunt, witte honingklaver, witte smeerwortel, witte dovenetel, witte klaver


zilverschoon, zeepkruid, zwanenbloem, zwarte toorts, zwart tandzaad


grassen:

  • zwenkgrassen
  • timotheegras
  • harige witbol
  • kleine vossenstaart
  • grote vossenstaart
  • kweek
  • kropaar

Verder waren er toen ook matige hoeveelheden ruigteplanten aanwezig, zoals: brandnetels, akkerdistels, bramen, grote vossenstaarten, kropaar, bijvoet, riet. In 2021 voerden deze de boventoon.


Disclaimer

Deze site is puur informatief en heeft geen commercieel doel.


In overeenstemming met wet en regelgeving hebben wij een disclaimer opgesteld die moet voldoen voor elke gebruiker van deze website. De website en alle onderdelen ervan, met uitzondering van bepaalde (hyper) links, zijn eigendom van NATUUR ROND DE CATTENBROEKERPLAS. Deze website is een initiatief van bezorgde bewoners van Woerden aangaande de natuur rond de Cattenbroekerplas en beoogt geen commerciële doelen te hebben.


Het is niet toegestaan ​​om de site of delen ervan openbaar te maken, te kopiëren of op te slaan zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de beheerder van NATUUR ROND DE CATTENBROEKERPLAS. Deze toestemming is niet vereist voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik.


De informatie op deze website wordt verstrekt door NATUUR ROND DE CATTENBROEKERPLAS met constante zorg en aandacht. Niettemin is het mogelijk dat informatie die op de site wordt gepubliceerd onvolledig en / of onjuist is.


De informatie op de site wordt regelmatig bijgewerkt en / of gewijzigd. NATUUR ROND DE CATTENBROEKERPLAS behoudt zich het recht voor om eventuele wijzigingen met onmiddellijke ingang en zonder enige kennisgeving door te voeren.


Alle informatie, producten en diensten worden aangeboden in de staat waarin deze zich feitelijk bevinden en zonder enige (impliciete) garantie ten aanzien van hun beschikbaarheid, betrouwbaarheid, geschiktheid voor een bepaald doel of anderszins.Nieuwe alinea


AANSPRAKELIJKHEID

Hoewel NATUUR ROND DE CATTENBROEKERPLAS alles in het werk stelt om misbruik te voorkomen, is zij niet aansprakelijk voor informatie en / of berichten die door gebruikers van de website via internet worden verzonden. Bepaalde (hyper) links op deze site leiden naar websites buiten het domein van NATUUR ROND DE CATTENBROEKERPLAS, die niet het eigendom zijn van haar, maar puur bedoeld zijn om de bezoeker te informeren. Als deze links worden geactiveerd, verlaat de bezoeker de website van NATUUR ROND DE CATTENBROEKERPLAS.


Hoewel NATUUR ROND DE CATTENBROEKERPLAS uiterst selectief is met betrekking tot de sites waarnaar wordt verwezen, kan deze niet instaan ​​voor de inhoud en de werking ervan, noch voor de kwaliteit van de daarop aangeboden producten of diensten. Elke aansprakelijkheid voor de inhoud van websites die niet worden aangeboden door NATUUR ROND DE CATTENBROEKERPLAS zal worden afgewezen. NATUUR ROND DE CATTENBROEKERPLAS sluit derhalve elke aansprakelijkheid uit voor enigerlei directe of indirecte schade van welke aard dan ook die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met de website.


COPYRIGHT

Alle inhoud op deze website, zoals tekst, afbeeldingen, logo’s, knoppictogrammen en afbeeldingen, is het eigendom van NATUUR ROND DE CATTENBROEKERPLAS of haar leveranciers en zijn beschermd door Nederlandse en internationale auteursrechtwetten. De selectie, rangschikking en presentatie van alle materialen op deze website (inclusief informatie in het publieke domein) en het algemene ontwerp van deze website is het exclusieve eigendom van NATUUR ROND DE CATTENBROEKERPLAS en zijn beschermd door Nederlandse en internationale auteursrechtwetten.


BRONNEN

Afbeeldingen, logo’s, paginakopteksten, teksten en servicenamen zijn het eigendom van NATUUR ROND DE CATTENBROEKERPLAS en mogen door derden niet worden gebruikt in relatie tot enig product of dienst van NATUUR ROND DE CATTENBROEKERPLAS, op welke manier dan ook die mogelijk verwarring bij het publiek kan veroorzaken, of deze website op enige manier in diskrediet brengt. Alle andere afbeeldingen, logo’s, paginakopteksten, teksten en servicenamen die niet het eigendom zijn van NATUUR ROND DE CATTENBROEKERPLAS die op deze site verschijnen, zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaren, die al dan niet aangesloten zijn bij, verbonden zijn met, of gesponsord worden door, NATUUR ROND DE CATTENBROEKERPLAS. Bent u niet vermeld in de colofon en wilt u vermeld worden? Neemt u dan contact met ons op.Nieuwe alinea

Share by: